Ahoj / Dobrý den, oznamuji, že od 1.7. až do 10.7. bude pozastaven eshop a uzavřena prodejna z důvodu dovolené. Objednávky naposledy odesílám 30.6. a začínám opět odesílat od 12.7.2022. Děkuji za pochopení a dej Bůh štěstí!

Pojmy na pivních etiketách

Občas se na pivech od řemeslných pivovarů objevují zkratky a názvy, se kterými se konzument běžného průmyslového piva nesetká. Proto bych rád objasnil základní zkratky, které se kromě informace o pivním stylu, objemu, složení a datu minimální trvanlivosti mohou na etiketách malých pivovarů objevit.


 

 Stupňovitost/ EPM

Stupňovitost známe asi každý. Je na etiketách udávána ve stupních - 12° (klasická "dvanáctka").

EPM je zkratkou pro - Extrakt původní mladiny a je vyjádřen v procentech - 12% EPM.

Oba tyto pojmy vyjadřují obsah rozpuštěných cukrů v mladině a měří se tehdy, když už je pivo uvařené, těsně před zakvašením. Na příklad 12% EPM znamená, že v 1 kg mladiny je obsaženo 120 g cukru.


 

ABV, alc/vol., vol, alk.

ABV, alc/vol. je anglická zkratka alcohol by volume. Pod tímto slovním spojení se nalézá objemové (volume) procento v pivu. 

alk. známe asi všichni. Je to zkratka pro "alkohol" a je taktéž vyjádřena v procentech. 


 

EBC/ SMR

Některé pivovary uvádějí i tyto zkratky. Jejich hodnota udává barvu piva. Finální barva piva se určuje kombinací různých druhů sladu.

EBC (European Brewery Convention) - tato jednotka se k vyjádření barvy piva využívá v Evropě

SMR (Standard Reference Method) - tato jednotka se k vyjádření barvy piva využívá v Americe

EBC_pivoteka craft beer


 

IBU/ EBU

V případě IBU/EBU se jedná o zkratky jednotek hořkosti. Jedna jednotka IBU představuje 1 gram iso-α-hořkých kyselin na 1 litr piva. Pro představu taková Plzeň má přibližně 35 IBU. 

IBU (Internationl Bitterness Units) - mezinárodní jednotka hořkosti

EBU (European Bitterness Units)  - evropská jednotka hořkosti

Obě tyto jednotky se od sebe hodnotami víceméně neliší.


 

Nefiltrované/ nepasterované

Nefiltrované pivo znamená, že po skončení výrobního procesu piva je vynechána filtrace, která z piva odstraní zbytky kvasnic a různých mikročástic, ať už ze sladu nebo z chmele. S tím také souvisí proces pasterace - pivo se zahřeje na určitou teplotu a následně rychle zchladí. Tím se zničí mikroorganismy a vše živé, co se v pivu nalézá. Pokud je pivo pasterované a filtrované, vydrží sice měsíce v teple a na světle bez toho, aniž by se zkazilo, ale ztrácí hodně na kvalitě.

Nefiltrovaná a nepasterovaná piva potřebují větší péči a důstojnější zacházení, především co se týče teplot. Pro zachování nejlepší kondice potřebují chlad okolo 7 - 8°C, aby se nezkazila. Na druhou stranu Vám to vynahradí lahodným gurmánským požitkem. Tato piva jsou lehce zakalená a zanechávají si veškeré chuťové, aromatické i biologické vlastnosti, které jsou pro naše zdraví prospěšné. A proto ...

... pijte živé pivo :-)

 

Příklady zkratek na etiketách:

Pivovar Nachmelená opice       

Etiketa_Nachmelená opice_Honey Ale                                                                                  

Pivovar Clock

Pivní etiketa_Clock Twist

                                                                 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení