"Nejen-vánoční" Porter 16°
O Vánocích 2016 jsem si přál u praskajícího krbu popíjet něcooo… něco speciálního! Něco… dobrého! Něco, s čím neuhasíte jenom žízeň, ale co si opravdu vychutnáte! Aby budoucí pivo splňovalo všechna kritéria, která jsem tu vyjmenoval, bylo pro mě jasnou volbou pivo černé. Zabrousil jsme tedy do pivního stylu Porter, konkrétně 12B. Robust Porter. Abych navodil vánoční pohodu ještě víc, obohatil jsem pivo o kakaové boby a vanilkový lusk.
Specifikace pivního stylu 12B. Robust Porter
Jako základ jsem do sypání použil Vídeňský slad (asi 72 %), který se vyznačuje jemnými tóny medu a ořechů. Doplnil jsem ho sladem Pale Ale. A samozřejmě v sypání nesmí chybět pražené a karamelové slady. Ze zástupců sladů karamelových jsem zvolil Carabohemian, který pivu dodal tóny tmavého karamelu. V pivu jsem nechtěl mít příliš výrazné pražené chutě. Z toho důvodu jsem sáhnul po Carafa Special I, která je odpluchovaná a nepřipadá mi pražeností tak agresivní, jako například pražený ječmen nebo obyčejná Carafa. Tento slad jsem přidal až na začátku odrmutovací teploty (78°C) právě proto, aby zamezil přílišné praženosti.
Po vykvašení jsem do piva přidal rozmačkané kakaové boby společně s podélně rozkrojeným vanilkovým luskem, který jsem týden před tím dal macerovat/desinfikovat do kvalitní domácí ořechovice. Někdo by mohl namítat, že přidání těchto surovin na konec chmelovaru je jednodušší. To ano.. ale.. Během varu se mohou uvolnit z kakaových bobů oleje, které nejsou v pivu zvláště dobré a mají mimo jiné negativní vliv na pěnu piva.
Následně bylo pivo stočeno do kyvety a uloženo k sycení a zrání.
Osobně jsem byl s pivem celkově spokojený a musím říct, že chutnalo i mému okolí. V chuti byly cítit především karamelky, kakaové boby s dozvukem vanilky a taktéž zmíněná ořechovice. A vzhledem k tomu, že se jedná o pivo poměrně silné, tak i krásně zahřálo :-)
Vánoční Porter 16° | |||||||||||
Údaje o pivu | |||||||||||
Pivní styl: | Porter | Hořkost: | 28 IBU | ||||||||
BJCP: | 12B. Robust Porter | Barva: | 49 EBC | ||||||||
Stupňovitost: | 16° | Obsah alk.: | 6,6 % | ||||||||
Údaje k vaření | |||||||||||
Sladina (před chmelovarem): | 28 L | Voda/slad: | 3 L | ||||||||
Mladina (po chmelovaru): | 21 L | Efektivita: | 80 % | ||||||||
OG: | 1,066 | FG: | 1,016 | ||||||||
Slad | Chmel | ||||||||||
Vídeňský | 4,4 kg | (72,1 %) | Fuggle | 4,00 % | 80 g | ||||||
Pale Ale | 1,2 kg | (19,7 %) | |||||||||
Carabohemian | 0,2 kg | (3,3 %) | |||||||||
Carafa Special I | 0,3 kg | (4,9 %) | |||||||||
Kvasnice | Ostatní | ||||||||||
SafAle S-04 | 2 balíčky (22 g) | Protafloc | 0,9 g | ||||||||
Vanilkový lusk | 1 ks | ||||||||||
Kakaové boby | 100 g | ||||||||||
Rmutovací schéma - Infuze | Chmelovar - 70 min | ||||||||||
63°C | 70 min | Fuggle | 80 g | 60 min. | |||||||
78°C | 10 min | Protafloc | 0,9 g | 15 min. | |||||||
Fermentace | |||||||||||
5 dnů | 17°C | ||||||||||
4 dny Dry Hop | Vanilkový lusk | 1 ks | 17°C | ||||||||
Čokoládové boby | 100g | ||||||||||
1 den | zchlazení -> stáčení | 1 - 5°C |