Vážení zákazníci, 17.11. je z důvodu svátku a uzavření celého OD Dvořák je uzavřena i kamenná prodejna. Děkujeme za pochopení.

Ve zkratce o pivních stylech

Opravdu nerad bych někoho urazil, nebo se ho dotkl, ale... Nejste zas až tak zběhlí v různých pivních stylech? A znáte spíš pouze domácí "supermarketovou" pivní scénu? Pak věřte, že svět piva dokáže být rozmanitější, než si dovedete představit. Na světě je plno různých a velmi zajímavých pivních stylů, tak proč se upínat pouze na český ležák, i když je bezpochyby výtečný?

I piva mohou vonět po různém ovoci, aniž by se do nich ovoce přidávalo. Za tímto aroma stojí především různé druhy chmele jakožto "pivního koření". Ty mohou do piva vnést nádech exotiky v podobě citrusů, manga, kokosu či pryskyřice. Další nedílnou součástí pivního aroma bývají estery kvasinek. Jsou to vlastně vůně, které kvasinky produkují při kvašení. Na světě je veliké množství pivovarských kvasnic. Na různé pivní styly se používají různé kvasnice, které dokážou výslednou chuť a aroma skvěle podtrhnout. Například na klasický ležák se používají spodní kvasnice, které kvasí při nízkých teplotách (7°C - 12°C) a díky tomu se vyznačují svou čistotou chuti a vůně. Kvasinky totiž při této teplotě produkují minimum esterů. Oproti tomu svrchně kvašená piva jako jsou Ale, pšeničná piva nebo Belgická piva, kvasí při vyšších teplotách (od 15°C do 22°C), přičemž kvasinky produkuji specifické estery ve větším množství. Tyto estery mohou být například ovocné, květinové nebo kořeněné. 

Ještě nesmíme zapomenout na spontánně kvašená piva. Spontánně proto, že piva kvasí pomocí kvasinek, které se běžně vyskytují ve vzduchu. Tento pivní styl je nejvíce rozšířený v Belgii, Francii a Nizozemí. 

pivni styly, ležák, IPA, Stout, Pale Ale

Pivní styly:

Piva spodně kvašená

Ležák českého typu - byl poprvé uvařen v Plzni kolem roku 1842 vyhlášeným bavorským sládkem Josefem Grollem. Vyznačuje se zlatavou barvou a čistou sladovou chutí se závěrečnou chmelovou hořkostí.

Výborně se hodí k lososovitým a tučným rybám. Samozřejmě spojením s klasickou českou kuchyní chybu nikdy neuděláte. Třeba k hovězímu guláši se hodí naprosto perfektně!

 

Bock - vznik tohoto pivního stylu se udává kolem 14. století a je spojován s německým městem Einbeck. Jedná se o silný ležák se stupňovitostí nad 16° a obsahem alkoholu okolo 6%. Barva je většinou polotmavá nebo tmavá. Díky většímu obsahu alkoholu se hodí především pro chladnější období. Taktéž se můžete setkat s názvem Doppelbock, což je Bockův silnější bráška se stupňovitostí nad 18° a obsahem alkoholu cca 7%.

Díky větší sladkosti se skvěle páruje s kořeněnými pečenými jídly a se sýrem Cheddar.

 

Vídeňský ležák (Vienna lager) - je styl piva vytvořený Antonem Dreherem ve Vídni roku 1841. Jedná se o pivo tmavě rudé nebo měděné barvy. Typická je výrazně sladová chuť mnohdy s oříškovými a lehce praženými tóny a výraznější chmelovou hořkostí.

Výborně se doplňuje s kořeněnými jídly, klobásami a kuřecím masem.

 

Piva svrchně kvašená

Pale Ale - piva typu Ale bývají značně různorodá a plná zajímavých chutí - od kořeněných, ovocných až po tropické. Označení Ale pochází z Anglie. Tato piva jsou kvašena svrchními kvasinkami, které pivu dodávají specifické estery či fenoly typické pro tento pivní styl. Bývají výrazněji chmelena s důrazem na hořkost a aroma. Díky použití různých druhů aromatických chmelů mohou mít citrusové, grepové nebo borové kořeněné aroma. Podle zemí, ve kterých se vyrábí, je dělíme na piva Americká, Anglická, Belgická, Irská a další.

Díky vyšší hořkosti se skvěle hodí ke kořeněným a uzeným jídlům. Úžasně doplní také burgery nebo plísňový sýr. 

 

India Pale Ale (IPA) - je silnější a výrazněji chmelená verze Pale Ale. IPA byla poprvé uvařena v Anglii v 19. století. Bylo potřeba vyrobit takové pivo, které by vydrželo až půlroční plavbu lodí do Indie, která byla jednou z největších britských kolonií a domovem obrovské armády britských vojáků. To se díky většímu obsahu alkoholu a vyšší hořkosti (jelikož chmel má také konzervační účinek) povedlo. Barva se pohybuje od světlé po měděnou. Chuť je většinou sladovější a plnější. Typická je výrazná chmelová hořkost a aroma (exotické ovoce, citrusy, pryskyřice či grep). 

Výborně se doplňuje především s aromatickými a kořeněnými indickými pokrmy.

 

Pšeničné pivo - je svrchně kvašené pivo s podílem sladované či nesladované pšenice (většinou 50-70%). Pšeničná piva jsou kvašena speciálním kmenem kvasnic, který vytváří intenzivní chutě a vůně, především banánové a hřebíčkové. Pivo má většinou vyšší říz, plné tělo a nižší hořkost. Barva bývá slámová (polotmavá až tmavá). Typický je zákal, který je způsobený především kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin. 

Hodí se k asijské kuchyni, vegetariánským pokrmům či salátům. Dobrá je kombinace s Goudou, nebo kozím sýrem.

 

Stout - je tmavé, svrchně kvašené pivo s hustou krémovou pěnou. Sytě černou barvu získává především díky použití pražených sladů, které pivu dodají tóny kávy a hořké čokolády. Pro tento pivní styl je typické plné tělo s hořkosladkou chutí a hladkým až krémovým pocitem v ústech. Mezi nejznámější výrobce Stoutů patří dublinský pivovar Guinness.

Velice dobře se kombinuje s mořskými plody a uzeným či grilovaným masem. 

 

Saison - ...

Pokračování příště... :-)