rIPka 14° - žitná IPA
Jsem milovníkem svrchně kvašených piv. Je tomu tak především díky různorodosti chutí a vůní moderních chmelů. Nejčastěji proto vařím piva typu IPA nebo Pale Ale a již dlouho mě zajímalo, jak asi chutná pivo uvařené s podílem žitného sladu. Začal jsem tedy sbírat informace o tomto pivním stylu. Jeho oficiální název je Rye IPA a podle BJCP spadá do kategorie 21B Specialty IPA - Rye IPA.
Specifikace pivního stylu 21B Specialty IPA - Rye IPA:
Žitný podíl v tomto pivním stylu by se měl pohybovat mezi 15-20 %. Jako základní druh sladu skvěle poslouží Pale Ale. Co se týče karamelových sladů, tak velmi opatrně - vyšší množství může vést ke sladkému doznívání a střetu s výrazným chmelovým charakterem. Pokud jde o aroma, mělo by dominovat výrazné chmelové aroma amerických chmelů s charakterem citrusových plodů, pryskyřice, borovice, exotického ovoce a květin. Ještě více se umocní studeným chmelením. V pozadí může být zřetelné jemné sladové a žitné aroma.
Recept na toto pivo jsem napsal v únoru roku 2017. Krátce na to jsem uvařil první várku a 22. 4. 2017 se s ním zúčastnil soutěže Litomyšlský korbel, kde jsem získal Bronzový korbel. Následně jsem stejný recept uvařil i pro MHM 2017, kde jsem získal taktéž krásné 3. místo. A nyní bych se s Vámi rád o tento oceněný recept podělil :-)
V mém sypání jsem použil jako základ Pale Ale, Trochu Carapils na tělo, lehce Carabohemian na barvičku a žito jsem nadávkoval na 18 %. Nicméně příště bych dal klidně horní hranici, tedy 20 %. Na chmelení jsem použil svojí oblíbenou trojici chmelů - Simcoe, Citra a Cascade. Simcoe dodá grepovitost a tóny borovice, Citra je nabušená exotickým ovocem a Cascade doplní trochu květinek a celou souhru zjemní.
Žitná IPA se stala jedním z mých neoblíbenějších pivních stylů. Žito jsem si oblíbil především díky jeho jemnému „pikantnímu“ doznívání a pocitové „suchosti“ v ústech. V kombinaci s těmito americkými chmely je to neskutečně šťavnatá PECKA.
rIPkA 14° - žitná IPA | |||||||||||
Údaje o pivu | |||||||||||
Pivní styl: | Žitná IPA | Hořkost: | 60 IBU | ||||||||
BJCP: | 21B - Specialty IPA - Rye IPA | Barva: | 15 EBC | ||||||||
Stupňovitost: | 14° | Obsah alk.: | 6,3 % | ||||||||
Údaje k vaření | |||||||||||
Sladina (před chmelovarem): | 28 L | Voda/slad: | 3,1 L | ||||||||
Mladina (po chmelovaru): | 21 L | Efektivita: | 80 % | ||||||||
OG: | 1,060 | FG: | 1,012 | ||||||||
Slad | Chmel | ||||||||||
Pale Ale | 4 kg | (71,3 %) | Simcoe | 12,1 % | 70 g | ||||||
Carapils | 0,5 kg | (8,9 %) | Citra | 14,2 % | 70 g | ||||||
Žitný | 1 kg | (18 %) | Cascade | 5,9 % | 70 g | ||||||
Carabohemian | 0,1 kg | (1,8 %) | |||||||||
Kvasnice | Ostatní | ||||||||||
SafAle US-05 | 1 balíček (11 g) | Protafloc | 0,8 g | ||||||||
Rmutovací schéma - Infuze | Chmelovar - 70 min | ||||||||||
55°C | 10 min | Simcoe | 5 g | 60 min | |||||||
65°C | 70 min | Protafloc | 0,8 g | 15 min | |||||||
73°C | 10 min | Simcoe | 15 g | 5 min | |||||||
78°C | 10 min | Citra | 20 g | ||||||||
Cascade | 20 g | ||||||||||
Simcoe | 30 g |
15 min. whirpool |
|||||||||
Citra | 30 g | ||||||||||
Cascade | 30 g | ||||||||||
Fermentace | |||||||||||
5 dnů | 17°C | ||||||||||
2 dny Dry Hop | Simcoe | 20 g | |||||||||
Citra | 20 g | 17°C | |||||||||
Cascade | 20 g | ||||||||||
1 den | zchlazení -> stáčení | 1 - 5°C |