Příprava starteru tekutých kvasnic White Labs PurePitch

Video: Watch the White Labs video on yeast starters

Jedno balení White Labs yeast použité před datem spotřeby bude dostatečné pro piva jakékoliv stupňovitosti a objemu 19 l.

Tabulka níže obsahuje doporučení pro pokročilé domácí sládky. Řiďte se následující tabulkou pro výrobu starteru s použitím White Labs yeast.

Tekuté kvasnice White Labs můžete zakoupit zde.

 
1 PurePitch balení bude vždy dostatečné pro 19 l mladiny, nebo se řiďte následujícím.
Pokročilé volby pro zákvasnou dávku a startery, podle OG:
Velikost várky Do 12° P (1,048 OG) 12,5 - 16,5°P (1,050 - 1,065 OG) Přes 16,5° P (1,065 OG) nebo zakvašení při nízké teplotě 10 - 13°C (ležák)
20 L 1 balíček PurePitch bez starteru 2 balíčky PurePitch, nebo 1 balíček v 1 l starteru 3 balíčky PurePitch, nebo 1 balíček ve 2 l starteru
40 L 2 balíčky PurePitch bez starteru 4 balíčky PurePitch, nebo 1 balíček v 2 l starteru  6 balíčků PurePitch, nebo 1 balíček v 4 l starteru  
60 L 3 balíčky PurePitch bez starteru  6 balíčků PurePitch, nebo 1 balíček v 3 l starteru  9 balíčků PurePitch, nebo 1 balíček v 6 l starteru  

 

Jedno White Labs balení obsahuje přes 100 mld. kvasných buněk. PurePitch balíčky obsahuji minimálně 40 ml se skutečným objemem pohybujícím se mezi 40 - 50 ml.

Lag fáze je typicky 12 - 24 hodin od nasazení pro normální stupňovitost mladiny.

Starter se používá pro podporu buněčné aktivity nebo ke zvýšení počtu buněk před nasazením do mladiny. Kvasinky porostou v menším objemu starteru obyčejně 1-2 dny. Ten může být následně přidán do 20 litrů mladiny.

I když starter není vždy potřeba, White Labs ho doporučuje udělat pokud OG přesahuje 1,050, pokud je prošlé datum spotřeby, pokud zakvašujete ležák při teplotách pod 18°C, nebo pokud si přejete rychlejší nástup aktivity kvasinek.

 Příprava starteru:

V dostatečně velkém hrnci připravte celkem 1 litr roztoku z vody a 100 g DME (sušený sladový výtažek). Dobře promíchejte a povařte po dobu okolo 10ti minut, čímž roztok sterilizujete. Přikryjte hrnec poklicí a zchlaďte ho na pokojovou teplotu např. v ledové lázni (nejlépe v kuchyňském dřezu). Tímto získáte sladinu o stupňovitosti cca 1,040 OG. Nízká stupňovitost je důležitá, protože chceme udržet kvasinky v jejich fázi růstu spíše než ve fázi fermentace. Fermentace produkuje alkohol, který je pro kvasinky ve větších koncentracích toxický.

 Přelijte zchlazenou sladinu do sanitované sklenice (např. velká zavařovací sklenice 3 litry) a naočkujte kvasinky z balíčku. Přikryjte hrdlo sklenice sanitovaným kouskem alobalu tak, aby obepínal hrdlo, ale vznikající CO2 mohlo unikat. Pořádně zamíchejte nebo zatřepte s nádobou, aby se starter co nejvíce okysličil. Poté ponechejte sklenici při pokojové teplotě na 12-18 hodin na magnetické míchačce nebo příležitostně protřepejte. Tím udržíte roztok okysličený.

 Po tuto dobu pravděpodobně neuvidíte žádnou aktivitu, ale kvasinky budou konzumovat kyslík a cukr a budou růst nové buňky. Po 18 hodinách kvasinky spotřebují veškerou výživu a kyslík ve starteru. Vypněte magnetickou míchačku, případně přestaňte s nádobou třepat a následně se na dně nádoby vytvoří mléčně bílá vrstva kvasinek. Pokud neplánujete ihned nasazení, můžete tento starter uchovat v lednici se stále umístěnou folií na hrdle nádoby.

 Pokud jste připraveni vařit, odlijte opatrně z vrchu většinu (80%) čisté tekutiny tak, abyste nenarušili vrstvu kvasinek na dně nádoby. Jakmile jsou kvasinky a vaše právě zchlazená mladina na zhruba stejné teplotě, promíchejte sediment kvasinek na dně nádoby se zbývajícím roztokem a naočkujte celý kvasinkový roztok do mladiny.

Typické velikosti starteru pro 20 litrů:
 
Aktivace kvasinek: 0,5 litru s 50 g DME
Oživení kvasinek pokud jsou po datu spotřeby: 1 litr se 100 g DME
Piva s vysokým OG: 1 litr se 100 g DME
Ležák zakvašení při nízkých teplotách 10-13°C: 2 litry s 200 g DME
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení